Firepot jest marką pochodzącą z Wielkiej Brytanii, tematycznie związaną z kuchnia outdoorową, będąc producentem wysokiej jakości, naturalnych posiłków liofilizowanych.

Pomysł na biznes dojrzewał około 5 lat zanim w 2017 oficjalnie firma ruszyła z produkcją. Pierwsze liofilizaty powstawały w przearanżowanej na potrzeby produkcyjne, starej stodole w West Dorset, a załoga liczyła 4 osoby. Do dzisiaj siedziba znajduje się w tym samym regionie, wciąż udoskonalając swoje produkty i sposób ich wytwarzania, aby maksymalnie zmniejszać wpływ na środowisko naturalne, a ilość pracowników się podwoiła.

O firmie

Firepot tworzy naturalne, bogate w składniki odżywcze posiłki, które sprawdzą się tak samo dobrze na szczytach Himalajów, jak i pośród chilijskich fiordów, przywodząc na myśl smaki domowej kuchni na każdym krańcu globu. W porównaniu z konkurencją, dania Firepot zawierają wyższe procenty składników odżywczych i mniejsze soli. Każdy posiłek to mieszanka wyłącznie naturalnych ingrediencji, bez żadnych sztucznych dodatków i poprawiaczy smaku, a także bez konserwantów. Firma zwraca szczególną uwagę nie tylko na doskonały, bogaty skład dań, który opiera się o sprawdzonych, wyłącznie lokalnych dostawców i zero ulepszaczy. To jeden z wielu elementów, które składają się na niezwykle konsekwentną politykę środowiskową firmy, która na każdym kroku stara się zmniejszyć ślad węglowy i wpływ na środowisko naturalne.