Trangia to szwedzka firma outdoorowa, której początki sięgają lat 20 ubiegłego stulecia.

 Na stałe związana jest ze Szwecją, a dokładniej Trångsviken, gdzie znajduje się zarówno siedziba, jak i fabryka. Mimo biegu lat, na liniach produkcyjnych wciąż znajdziemy stare maszyny (pieczołowicie serwisowane), z lat 50 ubiegłego wieku, jak i te nowoczesne, a sama produkcja, mimo, że wciąż udoskonalana i usprawniana, wciąż jest w jakiejś części nie w pełni zautomatyzowana. Protoplastą Trangii był John E Jonsson, który wraz z ojczymem zaczynał od produkowania aluminiowych garnków, które z czasem, na skutek popularyzacji biwakowania i wypoczynku na łonie natury w Szwecji, przekształciły się właśnie w przenośne zestawy i kuchenki turystyczne.

O firmie

Trangia produkuje lekkie, aluminiowe zestawy do gotowania typu kocher, na paliwo ciekłe i gazowe. Podstawowy zestaw składa się z palnika, osłony przeciwwiatrowej, 2 rondli różnej pojemności, patelni, chwytaka i taśmy spinającej całość do transportu, w których można ugotować, na raz, jedzenie dla ok. 3-4 osób. Prosta, lekka i niezawodna konstrukcja sprawdzi się w każdym terenie, od przydomowego ogródka, po wysokie góry. Do tego produkcja odbywa się w świadomy ekologicznie sposób, z poszanowaniem środowiska i dbałością o zmniejszanie jej wpływu na otaczającą naturę.